Je peuter en media

 

Je slimme kind heeft vaak handige handjes en onthoudt snel waar je je spullen opbergt.

Voordat je het door hebt, heeft je peuter je telefoon of tablet te pakken.

Jij zegt verbaasd: ‘Wat doe je nou?’ Je kind zegt: ‘Fimpje kijken?’ of ‘‘pele?’

 

Ik adviseer je om dan meteen ‘Nee, dat mag niet’ te zeggen. En daar vervolgens duidelijke afspraken over te maken met die kleine. Tablet of televisie, computer of (wie heeft ’m nog?) DVD-speler: ze worden alleen aangezet door jou of je partner (of de oppas).

 

Bedenk: nu kan het nog. Zeker een slim kind laat zich verworven privileges niet zomaar afpakken en dan kan het je erg veel strijd gaan kosten.

Ze zijn zó 8.

 

Hoewel het heel verleidelijk kan zijn, je kind even te ‘parkeren’ achter een scherm (en even van al het gevraag verlost te zijn) is het belangrijk om dit alleen op jouw initiatief te doen.  Baken het bij aanvang ook meteen af: een kwartier (als de klok…) of  ‘ één filmpje’, of  ‘tot de reclame’.

 

Van een spelletje op de Ipad is de stap naar een spelletje op een kindersite op internet heel klein, maar dan staat wel ineens het worldwide web open.

En het ’web’ moet je vergelijken met ‘de wereld’.

Je zet je peuter toch ook niet zomaar voor je open voordeur? Blijf in de buurt.

 

Een mooie ontwikkeling: in februari 2015 is KinderTube online gebracht. Hier zijn alleen kindvriendelijke filmpjes te zien, dus je kind krijgt ook geen ’foute’ suggesties aangereikt. KindertTube is gerealiseerd door Jeroen Bouten en Linda Lenaerts uit Eindhoven, ouders van (toen) twee kleuters. Een geweldige klus die zij geklaard hebben! Als je je kind dan toch een filmpje via internet wil laten kijken, dan kan het een stuk veiliger met KinderTube: www.KinderTube.nl

Een uitgebreide verzameling, met behalve Dora-filmpjes bijvoorbeeld ook voorgelezen Jip en Janneke-verhaaltjes, liedjes van Ernie en Bert en dansjes rondom de Sprookjesboom. Ik adviseer zelf eerst even te controleren wat je je kind ’voorschotelt’ of blijf in elk geval in de buurt. In Sprookjesboom ’Zeg Roodkapje...’ komt bijvoorbeeld ineens de wolf vanachter een boom. Daar zou je peuter van kunnen schrikken. Bovendien kan je bij sommige filmpjes toch nog doorklikken naar ’de echte Youtube’.

 

Verder zeg ik: even een spelletje doen op jouw telefoon: nergens goed voor. Foto’s kijken op jouw Ipad: alleen samen.              

 

Kijk voor meer tips ook bij ’spelsuggesties’.

>>