Nog meer spelsuggesties

 

Doen alsof

dit vinden veel peuters leuk, maar slimmerikjes doen het vaak intenser door hun rijke fantasie. Hier zijn wat voorbeelden:

 

-Ik kook

Als je niet een hele speelgoedkeuken tot je beschikking hebt, maak dan van twee grote soepblikken kookplaten (scherpe kanten even afplakken), of je tekent ze op een kartonnen doos. Een schoenendoos op zijn kant is de magnetron. En dergelijke. En je gaat natuurlijk alles proeven, wat je kind heeft gemaakt!

 

-Ik maak een boek

Geef je kind een leeg boekje of schrift, waar het plaatjes in mag plakken. Verzamel dus oude tijdschriften, waaruit (met een kinderschaartje!) geknipt mag worden. Denk aan een rommelmarkt of kringloopwinkel voor oude tijdschriften: Bobo of Donald Duck of Libelle, maar bijvoorbeeld ook Autoweek. Als je geluk hebt vind je 'Trekker magazine' ergens, voor de jongens die dol zijn op tractors.

Het is heel prettig om  in één keer een voorraad behangselplak te maken en dit in een grote glazen pot te bewaren. Het blijft verrassend lang goed (echt jaren, ook al gaat er eens een vinger doorheen) en is niet vies of schadelijk. Je hebt dan geen last van lege potjes of opgedroogde flesjes, je vult gewoon even een klein bakje of bekertje uit de grote pot en lijmen maar. En als je kinderen wat ouder worden, is er ook nog plaksel over voor een surprise van papier-maché.

 

-Vanmiddag ben ik papa

Laat je kind in een trui van vader rondlopen (heel onhandig, maar wel heel interessant en het ruikt fijn, voor je opmerkzame kind!).

Je zegt er natuurlijk bij, dat het voor één keer is!

 

Verder: de natuur

Onuitputtelijk. Elk seizoen is er wel iets tevoorschijn te ‘pulken’  -het liefst letterlijk. Kleine plantjes, kleine beestjes, een emmertje uit een sloot, wat is daarin te zien. Als er jonge eendjes in je buurt zijn: ga vaak wandelen, dan zie je ze groeien. In februari zijn er vaak al lammetjes, zoek even uit waar en ga erheen.

Kliederen met water, modder, vinden ze bijna altijd fantastisch. Dus die extra was neem je dan voor lief.

Breng eens wat vaker een bezoek aan de kinderboerderij. Als je daarvoor verder moet reizen, kan je het misschien met een andere peuterouder combineren.

>>